torstai 12. syyskuuta 2013

Muuttomietteitä

Minua ahdistaa kaappien käyttäminen. En nyt tarkoita sitä perinteistä "vaatteeni ovat lattialla koska kaapista ei ikinä löydä mitään"- ahdistusta vaan sitä että reissuelämän ja vaihtelevan asunnottomuuden jälkeen en enää tahdo käyttää kaappeja. Kaappi symboloi sitoutumista ja paikalleen jämähtämistä. Ne huokuvat lopullisuutta. Pidän mieluummin vaatteeni sporttikasseissa ja leväytän ne joka kerta nurin kun tarvitsen jotakin kuin laskostan ne siististi omille hyllyilleen. Entäs jos pitää tai tahtoo yhtäkkiä lähteä? Sinnehän ne jäisivät.


Kuvia muuton keskeltä.

Muuton jälkeen ihmiset kuulemma aloittavat järjestelyn yleensä keittiöstä. Ainakin sen verran, että ruokaa pääsee ja mahtuu laittamaan ja tarpeelliset tavarat ovat esillä. Minä jätän keittiön viimeiseksi, jopa lykkään siihen kajoamista. Sen sijaan kyllä voisin hyvinkin avata kolme vuotta varastossa lojuneet laatikot, käydä ne läpi ajan kanssa lajitellen ja heittää turhat pois - jos siis saisin pakata kaiken uusiin, vähemmän kärsineisiin laatikoihin ja unohtaa ne sitten. Mutta kun vastassa näin monen vuoden jälkeen ovatkin keittiön kaapit - iskee ahdistus. Vaikka minäkin olen tuhannesti tivolikopissa ja sadasti koulun asuntolassa manannut milloin kaulimen milloin kulhon tai paistinpannun puutetta en osaa iloita niiden tulevasta saatavilla olemisesta yhtään. Sillä jos sinulla on keittiö sinulla on koti. Hotellihuoneessa ei ole keittiötä, eikä kai kukaan oikeasti käytä niitä näön vuoksi olevia vaatekaappejakaan. Hotellissa saa lopultakin levätä kun olet ensin viikon kiertänyt puiston penkkejä tai nukkunut autossa, mutta hotelliin ei jää kiinni. Hotellissa asuu reissun ja lähdön tuntu.

Grand Championseja näkyi kertyneen tasan 100.

Uuden asuntomme, kotimme, seinät ovat valkoiset. Vuokra-asunnon valkoiset. Sitä sävyä jota kukaan ei koskaan valitse pysyvään asuntoonsa, sitä joka sanoo "tähän ei voi tehdä kotiaan, ei ripustaa, piirtää, maalata, naulata, tämä joka tahraantuu helposti." Etukäteen ajattelin, kuinka hauskaa on taas päästä kunnolla sisustamaan, iso kolmio, vaikkakin kerrostalossa. Niin kauan oli rauha ja viihtyvyys kun kaikkialla lojui laatikoita eikä missään päässyt kävelemään. Kun huonekalut saatiin paikalleen näin ettei tätä mitään sisustaa voinut, ei näitä seiniä ei tätä tilaa. Saattoi vain sovittaa kaiken irrallisen mihin se parhaiten kävi ja jättää silleen. Koti pitääkin aloittaa seinistä, laittaa maalit ja tapetit, tehdä omanlaisensa tilat, sen opin.

Keskityn oleelliseen. DracuLauran ja Clawdeenin lisäksi myös barbit retkeilevät nyt pahvilaatikkovuorella.

Itse asiassa meiltä puuttuu niitä kaappeja. Huoneet ovat korkeat, mahtuisi isojakin. Jyhkeitä, kauniita, koristeellisia, tammipuisia. Minulla on paljon kirjoja. Mutta kaappeja on sitten vaikea muuttaa. Suuria, pysyviä huonekaluja hankitaan sitten kun asetutaan aloilleen, pysähdytään, aletaan ehkä pikkuhiljaa tuottaa jäkälää ja kasvaa sammalta. Minulla on kaappiahdistus.

Nukkekoti odottaa taas asukkaitaan. Sielläkin muutto menossa.
"Matkalaukkuun pakattu elämä on vapaa matkustamaan eikä joudu miettimään vuokran erääntymistä."

-FreakyAngel