perjantai 17. toukokuuta 2013

Ravimeininkiä

Taisin jo vihjaistakin, että koulunkäyntimme on siirtynyt kahdeksi viikoksi Kaustisen Raviopistolle. Ravijuttujen oppiminen siis on homman nimi, joten päätin tässä samalla kirjoittaa leikkimielisen Ravioppia for dummies- oppaan suoraan kuvien alle. Älkää sekoittako näitä kahta keskenään, ok? Laitan vielä varmuuden vuoksi mukaan värikoodauksen, höpöjutut siis tummanpunaisella värillä.


KUN HALUAT OSALLISEKSI RAVIMAAILMASTA

Kun pelkkä totoaminen ei enää riitä sinulle vaan haluat enemmän ja osalliseksi ravimaailman glamouria on aika hankkia hevonen. Raveja voit harrastaa myös vaihtoehtoisesti poneilla muttet ainakaan toistaiseksi aaseilla tai lehmillä. Hevosen voit hankkia joko yksin tai kimpassa muiden kanssa. Päätät myös valmennatko tulevaa huippujuoksijaasi itse vai vietkö sen ammattilaisen hoiviin jolloin maksat vain kulut ja saat istua ravit minkkiturkki päällä ja haute couture-hatussa kuin Ascotissa ikään. Jos valitset vaihtoehdon b, on sinun hyvä tietää jotakin hevosesi ja sen elämään osallistuvien henkilöiden arjesta.


Olemme viikon aikana opetelleet asioita a:sta Ö:hön. Hevosen harjausta, valjastusta, korvatuppojen laittoa ja kielen sitomista, erikoisempia ja tavallisempia varusteita ja suojia sekä niiden laittoa, käyneet raviradalla ja tuomaritornissa tutustumassa toimintaan, oppineet ravihistoriaa ja nykypäivää, pesseet hikisiä hevosia sekä tietenkin ajaneet. Huippu viikko!


Pääsääntöisesti hevonen pysyy perustoiminnoiltaan samanlaisena käyttötarkoituksesta riippumatta, siis syö ja kakkaa yhtälailla. Se tarvitsee tallin ja tarhan, lajitovereidensa seuraa sekä hyvää hoitoa. Jos et halua liata omia näppejäsi vaan vain poseerata voittajakuvissa tarvitset apuun pari ahkeraa hevosenhoitajaa. Jos hevosesi on valmennustallissa nämä saatetaan tarjota oheistuotteena kuin muropaketissa ikään. Hevosenhoitajat ovat niitä jotka ovat menettäneet sydämensä hevosille, siivoavat karsinoita ja käärivät jalkoja illasta aamuun onnellinen hymy kasvoillaan. Heille riittää taputus olkapäälle ja namipala silloin tällöin- kuten hevosellesikin.


Hevosenhoitajatkaan eivät voi huolehtia aivan kaikesta- ero on vähän kuin sairaanhoitajalla ja lääkärillä. Hoitaja tekee työn ja lääkäri kerää kunnian sekä niittää maineen ja nostaa palkan. Toisin sanoen tarvitset kuskin. Heitä voi lainata raviradoilta lähdön ajaksi mutta varaa omasi ajoissa, parhaat ajajat ovat todella haluttuja! Muista myös, että ilman kuskia ei hevosesi voi raveihin osallistua. Tärkeä tyyppi siis!


Vaikka tiimisi onkin kasassa, niin ennen ensimmäisiä palkintorahoja on vielä paljon tehtävää. Hevonen pitää virittää oikeaan taajuuteen eli treenata huippukuntoon. Tähän on olemassa monia erilaisia metodeja ja jokaiselle hevoselle tulee löytää sille ominaisin tapa. Joskus on hevosta avitettava perusvaljaiden ja kärryjen lisäksi erikoisvarusteilla joilla on sellaisia pahaenteisiä nimiä kuin kitarauta, päätanko, pää/apuaisa, häntärauta ja obersekki. Myös eilaisia suojia voidaan joutua käyttämään- emmehän halua että hevosemme rikkoo itseään. Parasta ja ehdottomasi varminta onkin aloittaa kavioista ja jatkaa korviin asti : putsit, takasäärisuojat, patjat ja pintelit, polvisuojat, kainalosuojat, munasuojat ja viimeiseksi kärpäsmaski ja korvahuppu. Paras tilanne on toki silloin kun hevosta ei näy ollenkaan suojapanssarin alta.


Kuvissa mustalaisriimu suunsulkijalla, päätanko ja alhaalla kainalosuojat.



Hevosesi on nyt laitettu ja hiottu huippuunsa joten voitto on toki varma. Sopiva lähtö on valittu ja kuskikin kärryillä joten voit tilata lasin sherryä aitiossasi ja siirtää monokkelisi paremmalle silmälle. Ravihuuma valtaa katsomon kun hevoset liitävät rataa pitkin!


Yleisöä on kokoontunut sankoin joukoin ja pelaaminen käy kuumana! Vihjeitä kuiskitaan korvasta korvaan ja rahaa on liikkeellä. Hevosesi pinkoo kuin pallosalama, (johtuisiko antamistasi energia-pillereistä) ja sen tulessa puoli kierrosta ennen muita maalikameraan yleisö riehaantuu! Voitto tuli ja eurot ropisevat tilille!

Kuvassa olimme saapuneet katsomaan hiittiä juuri hevosen poistuttua. Hullut turistit siis tuijottivat tyhjää rataa. :)


Mutta mitä nyt?! ELÄINLÄÄKÄRI ON TULLUT OTTAMAAN HEVOSISTA DOPING-NÄYTTEET! Normaali käytäntö, mutta et tiennyt tästä! 


Hevosesi juoksee yhä kuin villitty joten eläinlääkäri pinkoo sen kiinni ja ottaa verinäytteet lennossa- on syytä epäillä jotain!

Pääsimme sattumalta seuraamaan maitohappomittausta. Kyseessä siis ei ole doping eikä kilpailutilanne, vaan mitataan hevosen palautumista suorituksesta. Hevosen kylki kastellaan ja sen ympärille asennetaan sykemittari, jonka lukema näkyy kuskille kärryihin. Hän ajaa aina kierroksen tiettyä sykettä ja eläinlääkäri ottaa verinäytteen.Sitten tulee kierros täydellä vaihteella ja sitten jäähdyttelyn jälkeen ja viimeiseksi tallissa. Kuvan hevonen oikeasti tosin arasteli piikkiä ja kahta avustajaa joten eläinlääkäri otti näytteen vauhdista-joka kierroksella. Jaana onkin superihminen ja aion ehdottomasti perustaa hänelle fanclubin! Kuka tahtoo liittyä? Kierroksia muuten tuli se noin viisi-kuusi kappaletta, että silleen...


Virallinen valvoja kuljettaa verinäytteen oitis laboratorioon tutkittavaksi. Poistut vähin äänin paikalta.

Osa meistä toimi  juoksijoina verinäytteille.

Yhteenveto: ota selvää mitä aineita hevoselle voi syöttää ja mitä ei. Kofeiinitabletit miksattuna Red Bulliin eivät olleetkaan hyvä idea.

Vaikka sinua ei näykään, luotettavat hevosenhoitajasi huoltavat hevosesi joka päivä, kellonajasta ja sääolosuhteista riippumatta. Muistaa arvostaa heitä.


Hionnut hevonen pestään hyvin päästä hännän alle ja kuivataan huolella. Sille tarjotaan lämmintä vettä (tai "menovettä" jossa on melassia mukana) ja se loimitetaan.


Arvosta myös hevostasi. Ja tallikissaa.

Tallikissa on koko viikon kiertänyt sylistä syliin :)

Opit läksysi ja päätät aloittaa kaiken alusta. Sinusta tulee HEVOSENHOITAJA :)


Ravimeininkiä!

-FreakyAngel